Založiť webovú stránku alebo eShop
 

CHS Zonder Haren - chovná stanica skinny morčulí

Strava

 

Kŕmenie

 

Pre správne fungovanie tráviaceho traktu morčiat, je potrebné , aby zviera príjimalo hodnotovo vyrovnaný mix 2 druhov vlákniny – stráviteľnej a nestráviteľnej.

 

Morčatá nedokážu z vlákniny získať potrebnú výživu, preto vláknina prechádza tráviacou sústavou 2x.

Nestráviteľná vláknina prechádza ich tráviacim traktom a je vylučovaná ako suchý pevný trus. To udržuje tráviaci systém v pohybe  a povzbudzuje chuť do jedla.

Stráviteľná vláknina prechádza tráviacím traktom a končí v slepom čreve. Tu  za pomoci „dobrých“ baktérii začne kvasiť, čo uľahčuje trávenie, nestrávené časti sa vylučujú z tela vo forme zhlukov lepkavého trusu – caecotrophs. Tento trus väčšinou morča  zje, takže prechádza tráviacou sústavou druhý krát a morča si opäť extrahuje základné živiny a vlákninu.

 

Nedostatok alebo malý prísun vlákniny má za následok ochorenia tráviaceho traktu a v najhorších prípadoch smrť.

 

Z tohto dôvodu je nevhodné podávať rôzne priemyselne vyrábané zmesky z obilia, kukurice, vločiek, ovocia, granulí, pekárenských produktov, orechov, medu.... (Darwins, Vitapol, Avicentra,...) Morčatá si často z týchto zmesí vyberajú len sladké a tučné  časti a zvyšok nechávajú. Toto selektívne kŕmenie nevyhnutne vedie k nevyváženej strave a nedostatku vlákniny, vápniku, fosforu, vit.D., čo môže mať za následok vážne ochorenia až smrť.

Tiež sa treba vyhnúť krmivu s pridanými kokcidiostatikmi (biostan). Pokiaľ je zviera kŕmené aj niečím iným ako týmito granulami, tak ich účinok nie je vôbec žiadny a zviera získava na liečivo rezistenciu. Od roku 2010 majú byť tieto granule v rámci EÚ zakázané!

 

Priemyselne vyrábané krmivá slúžia iba ako doplnok stravy, nie sú vhodné pre denné podávanie! 1 polievková lyžica priemyselne vyrábaného krmiva denne vedie k poklesu konzumácie sena o cca 30%! Čím sa znižuje obrusovanie zubov a vznikajú rôzne deformácie, často končiace návštevou veterinára a zbrúsením/trhaním zubov.

 

Ideálne priemyselne vyrábané krmivo pre morčatá má byť vo forme rovnakých granulí (aby sa zamedzilo tomu, že si zviera bude vyberať len jednu zložku krmiva) s výživovými hodnotami  vláknina min. 18%, proteiny  15%, tuk max. 3%, vápnik max.1%. fosfor 0,5%, vit.C  800mg/kg.

 

Medzi najkvalitnejšie krmivá patria:

 

                                              Vláknina / Tuk/ Proteiny/Vápnik/Fosfor/ Vit.C

 

Natures Promise (ZP)               28%/1%/14%/?/?/500mg

Oxbow Cavy Performance       23%/1,5%/ 18%/1,1%/0,25%/800mg

Cavia Complete                       20%/3,5%/15,5%/1%/0,8%/750mg

Cavia Pro                                 19,5%/3,5%/15,5%/1%/0,5%/3500mg???

Genesis UP Guinea Pig           18%/2,5%/15%/0,8%/0,5%/600mg

 

 

 

 Vitamín C

 

Keďže morčatá, podobne ako ľudia a ľudoopy stratili v priebehu evolúcie enzým L-glukonogamalaktoxidasa a tým schopnosť vytvárať si vit.C pri biosyntéze, je potrebné im ho dodávať v krmive.

Denná dávka u dospelého morčaťa je 10-20mg. Pri chove v byte stačí 10mg, pri chove vonku 15mg, pri gravidite 20mg. Dopĺňa sa buď v strave (ovocie, zelenina) alebo synteticky (compositum forte).

Kyselina askorbová je veľmi dôležitá pre vznik aminokyselín (hydroxylyzin), ktoré sa podieľajú na syntéze kolagénu. Porucha tejto syntézy vedie k vzniku krvných zrazenín, voľného krvácania, vypadávania zubov, hnačke, nechutenstvu, opuchom kĺbov s následným poškodením. Nedostatok vit.C (hypovitaminóza) vedie tiež k oslabeniu imunity, poruchám reprodukcie, nekvalitnej srsti.

Naopak je dôležité ponúkať morčaťu vyváženú a na vit.C bohatú stravu. To sa dá dosiahnuť jedine pestrou stravou tvorenou trávou, zeleninou a ovocím.

Pri nevhodnom a dlhom skladovaní klesá obsah vitamínov v ovocí a zelenine a rovnako je úbytok vitamínov aj v zimných mesiacoch (zhruba 1/3)

 

Vhodná zelenina s vysokým obsahom vit.C:

 

Žltá paprika                 294 mg/100 g

Zelená  paprika           192 mg/ 100 g

Červená paprika         150 mg/100 g

Brokolica                     110 mg/100 g

Kel kučeravý             110 mg/100 g

Fenikel                         93   mg/100 g

Kaleráb                       64   mg/100 g

 

Vhodné ovocie s vysokým obsahom vit.C:

 

Šípky                         257 mg/100 g

Ríbezle                         177 mg/100 g

Kiwi                           80   mg/100 g

Jahody                         60   mg/100 g

Pomaranč                   50   mg/100 g

 

 

Vhodné bylinky s vysokým obsahom vit.C:

 

                                  čerstvá                               sušená

Petrž. vňať                 160 mg/100 g             472,8 mg/100 g

Žihlava                                                           377,4 mg/100 g          

Šťavel                         50 mg/100 g               243,4 mg/100 g

Lebeda záhradná         35 mg/100 g               152  mg/100 g

Medovka                     45 mg/100 g             126,7 mg/100 g

 

 

Zelenina a ovocie

 

Keďže morčatá chované v byte nemajú možnosť mať k dispozícii neustále trávu, je potrebné zabezpečiť im prísun tekutín, vitamínov, minerálov, vlákniny, bielkovín a sacharidov inou formou. Kŕmime 2x denne, vždy v množstve, ktoré zjedia do najbližšieho kŕmenia.

Kŕmenie 1x denne nie je dobré, lebo pôsobí nestabilne na tráviaci trakt. Morčatá budú mať tendenciu krmivo rýchlo prehĺtať a poriadne  nežuť a tým prehĺtať aj veľa vzduchu, čo má v črevách za následok kvasenie. Preto je treba krmivo rozložiť do čo najviac dávok, aby morča mohlo uvoľnene jesť. Vždy treba odstrániť zvyšky krmiva, aby sa nezačalo rozkladať a plesnivieť.

Denne je potrebné ponúknuť jednému morčaťu min. 100g zeleniny, ideálne 200g rozdelené v dvoch dávkach. Treba pritom dbať na to aká zelenina je podávaná a či je aspoň približne zachovaný pomer vápnik-fosfor 2:1 a tiež či zelenina obsahuje dostatok vit.C aby pokryla dennú dávku (min. 10mg).

Ovocie sa má podávať iba občas, skôr ako spestrenie jedálnička. Keďže obsahuje veľa cukru (fruktózy).

Kŕmenie je samozrejme nutné prispôsobiť zdravotnému stavu a kondícii morčaťa. 

 

Vhodné druhy zeleniny:

 

druh

vápnik
mg/100g

fosfor
mg/100g

poznámka

artičok

44

90

treba odstrániť ostré špičky

brokolica

100

80

posilňuje imunitu

zeler

43

115

podávame komplet aj s listami

cuketa

23

23

 

čakanka

20

23

iba vnútorné listy

fenykel

49

50

vysoký obsah vitamínov a minerálov, pomáha pri nafúknutí
a rozpúšťa močové kamene

kukurica

5

120

nepostriekane čerstvé aj sušené listy podávame.
Klasy obsahujú veľa škrobu.

mrkva

40

30

skrmuje bežne a často (vňať má vysoký obsah vápniku)

uhorka

20

24

 

paštrnák, petržlen

68

60

vňať vysoký obsah vápniku

repa biela

50

30

 

 

Zelenina podávaná len občas a v malých množstvách: kapusta, šalát, červená repa, rajčiny (bez zelených častí), karelab

 

Úplne nevhodné: zemiaky(veľa škrobu) , cibuľa (dráždi sliznice, ničí aj dobré baktérie v črevách), cesnak, feferónky, pór, rebarbora, strukoviny.

 

Vhodné druhy ovocia:

 

druh

vápnik
mg/100g

fosfor
mg/100g

poznámka

ananás

16

9

dobrý na trávenie

jablko

7

10

podávame len zriadkavo a iba po odstránení jadierok (obsahu
jú kyselinu kyanovodíkovú)

banán

8

28

len občas, obsahuje veľa cukru

hruška

9

15

                                -//-

jahody

25

25

dávame celé aj s listami

šípky

257

258

vysoký obsah vitC

bobuloviny

 

 

plody, listy, vetvičky

kiwi

34

30

občas, obsahuje veľa cukru

citrusové ovocie

 

 

zriedkavo, obsahujú ovocné kyseliny, okyslujú moč

melón

 

 

obsahuje veľa vody - pôsobí diureticky, cukrový veľa cukru

hrozno

 

 

bez jadierok, šupka obsahuje veľa trieslovín

 

Nevhodné:

- kôstkové ovocie (obsah kyseliny kyanovodíkovej)

- avokádo (jedovaté)

- kokos (moc tučný)

- exotické ovocie - cherimoya, curuba, granátové jablko, guáve, physalis, kumquat, liči, mango atd. Môžu  pri požití vyvolať tažké tráviace problémy a preto by nemali byť podávané.

 

 

Zelené krmivo

 

Poskytuje morčaťu hlavne sacharidy, bielkoviny, minerálne látky, vitamíny. Pod názvom zelené krmivo sa rozumie viac druhov rastlín. Vhodné je podávať hlavne púpavu, bodliak, palinu. Harmanček, mätu, bazalka, kvety slnečnice, nechtíku a byliny a listy plodín ako je mrkva, fenikel. Kto má však možnosť, je najlepšie zohnať čerstvú trávu. (netrhať pri ceste, na miestach kde sa venčia psy, nie z kosačky, treba dať pozor na sparenie).

 

Možné je tiež zasadiť si bylinky a trávu doma do kvetináča. Semiačka nesmú byť nijak morené ani chemicky ošetrené. Dajú sa zakúpiť v poľnopotrebách, supermarketoch.

 

Bylinky v sušenom stave obsahujú veľa vápniku, preto ich podávame s mierou.

.

Vhodné: anýz, bazalka, echinacea, harmanček, skorocel, žihľava, koriander, levandula, majoránka, mäta, materina dúška, medunka, nechtík kvety, oregano, púpava, pupalka, rozmarín, saturejka, sedmikráska, slez, šalvia

 

 

Tráva a seno

 

Najzdravším a najlepším spôsobom obživy morčiat by bol veľký trávnik s rôznymi druhmi divokých tráv a bylín. V Andách sa živia divoké morčatá hlavne divokými bylinami s vysokým obsahom bielkovín a vitamínu C. Morča dáva prednosť  bylinkám s vysokým obsahom vitamínu C a potom tráve. Keďže si nedokážu vitamín C uložiť do zásoby je nutné aby ho prijímali denne v potrave. V našich podmienkach existuje vyše 230 druhov tráv, ale len niekoľko z nich sa dá použiť (na výrobu sena  na bežných lúkach tak 2-3 druhy na lepších okolo 12) ako doplnok. Lúčne trávy a byliny obsahujú takmer všetky stopové prvky. Po tom ako sa morča naučí na čerstvú lúčnu trávu a byliny, môžeme ich podávať neobmedzene.

 

SENO MUSÍ MAŤ MORČA NEOBMEDZENE K DISPOZÍCII!

Bez sena sa spomaľuje črevná peristaltika a dochádza k premnoženiu zlých baktérii v črevách. Senom si zároveň obrusujú stoličky.

Približný obsah živín: 8-16% hrubých bielkovín, 22-35% vlákniny, 3-5% vápniku a 1-3% fosforu. Kvalitné seno nesmie byť moc prašné, plesnivé a musí pekne voniať.

Pri výrobe sena je potrebné dodržať dobu schnutia aspoň 6 týždňov, aby sa ukončili všetky rozkladové procesy a steblá sa dobre presušili.

Skladujeme ho v suchu a tmavej dobre vetranej miestnosti, najlepšie vo vreciach z priedyšného materiálu

 

 

Maškrty

 

Treba si uvedomiť že žiadne z našich prasiatok nepotrebuje k životu žiadne odmeny ani pamlsky. Toto rozhýčkavanie slúži skôr na uspokojenie majiteľa, keďže je morčulka častokrát braná a chápaná ako dieťa.

Väčšina priemyselne vyrábaných  maškŕt obsahuje veľa tuku, cukru. mlieko, med a obilovín. Pre morčatá sú absolútne nevhodné.

 

Ak sa už teda rozhodneme, že chceme morčaťu dopriať niečo „extra“ tak na odmenenie môžeme použiť kúsok ovocia (pri sušenom pozor, obsahuje veľa cukru), zeleniny,bylinky.

 

Menej vhodné pamslky:

-         100% džús bez konzervatnov

-         Loftys Vitkraft

-         Vojteškové koliečka

-         Ovocný čaj bez cukru

-         Galetties, Veggies od Prestige

 

 

NIKDY NEPODÁVAME!

 

-         tvrdé pečivo – jeho funkcia na obrusovanie zubov je len mýtus. V skutočnosti môže morčaťu skôr ublížiť ako pomôcť. Je v ňom veľa konzervantov, škrobu, kypriaceho prášku a soli. Je ťažko stráviteľné a prakticky hneď po konzumácii je rozomleté na hustú kašu, takže efekt na obrusovanie zubov nie je žiaden.

-         Mlieko – v akejkoľvek forme a podobe NIE. Nepodávame ani keď je súčasť dropsíkov a už vôbec nie, keď je samička gravidná. Mlieko obsahuje mliečny cukor – laktózu., ktorá je pre všetkých cicavcov v dospelosti veľmi ťažko stráviteľná. Jeho zásaditá funkcia porušuje Ph rovnováhu v črevách.

-         Tyčinky na okusovanie – väčšinou lepené medom, obsahujú veľa zrnia a semienok

-         Orechy – veľa tuku

-         Káva, čokoláda – nedokážu stráviť, oboje pre zvieratá jedovaté

-         Všetko slané a mastné jedlo (chipsy,tyčinky,crackry, saláma...)

-         Hríby

 

 

Brúsenie zúbkov

 

Keďže morča patrí medzi hlodavce, jeho zuby priebežne dorastajú celý život a morča si ich musí brúsiť. V prírode si ich brúsi na kôre stromov a konzumáciou suchej trávy. Toto musíme morčiatku zabezpečiť aj u nás doma. Pokiaľ morčiatku podávame vhodnú stravu (tvrdú koreňovú zeleninu) a netrpí žiadnymi genetickými alebo inými vadami, spôsobujúcimi prerastanie zúbkov, nie je nutné podávať nič na obrusovanie. Morčiatko si ich brúsi konzumáciou sena a odkusovaním zeleniny.

Ak je to však potrebné,  sú najvhodnejšie na brúsenie zúbkov  konáre stromov. Mali by byť odtrhnuté zo stromov mimo centra miest, ciest, diaľnic. Vetvičky dávame čo najčastejšie. Nemôžeme však podávať vetvu z akéhokoľvek stromu, niektoré sú pre morča jedovaté.

 

 

Javor – okrem kvetov a púčikov – vhodné len v malom množstve

Jabloň – môžeme  podávať vo veľkom množstve

Breza – listy sú silné diuretikum, obsahuje veľa trieslovín

Hruška – môže sa podávať vo veľkom množstve

Buk – obsahuje veľa oxalátov, dávať len občas

Jelša – podávame v malom množstve

Jaseň -  nie všetky druhy sú vhodné, ovocie, bobule a púčiky neskrmovať

Smrek – vysoký obsah esenciálnych olejov, podávame len občas.

Hrab – vysoký obsah trieslovín, častý hostiteľ húb = pred skŕmením treba skontrolovať či sa na dreve nenachádzajú huby, podávať zriedkavo

Lieska – podávame vo veľkom množstve

Borievka – podávame vo veľkom množstve

Ríbezle – podávame vo veľkom množstve

Borovica – v malom množstve, obsahuje vysoký obsah éterických olejov

Lipa – listy sú silné diuretikum, podávame v malom množstve

Topoľ – podávame v malom množstve

Dula – relatívne vysoký obsah trieslovín v konároch, ovocie je nevhodné

Jedľa – jedine naozajstné jedle (rod Abies) – Biela, strieborná...sú vhodné, ale len v malom množstve, vzhľadom na obsah éterických olejov. Vianočné stromčeky bývajú často postrekované a jedovaté.

Brest – plody sú nevhodné, dráždia tráviaci trakt.

Vŕba – obsahuje veľa trieslovín, podávať len občas

 

Skôr nevhodné – Listy kôstkového ovocia ako čerešne, slivky, broskyne.. obsahujú amygdalín, ktorý sa enzymatickým rozkladom mení na kyanovodík. Cypruštek, tis, arbor vitae sú jedovaté. Gaštan obsahuje veľa dráždivých prvkov. Dub obsahuje extrémne vysoké množstvo trieslovín a preto sú toxické. (gaštany a žalude tiež jedovaté)

 

Tvrdé pečivo – absolútne nevhodné na hlodanie. Keďže má pórovitú štruktúru, preto ho morča ľahko odkusne a hneď po odkusnutí sa slinami rozmočí a k zadným zubom sa dostáva ako kaša, takže efekt na obrusovanie zubov nie je žiaden, Skôr naopak môže morčaťu poškodiť trávenie – obsahuje veľmi veľa škrobu, cukru, kvasníc, soli, konzervatny, emulgátor, kyseliny.

 

Tyčinky – nevhodné, nespĺňajú účel brúsenia zubov, sú len „pamlska“ aj to nevhodná. Lepené bývajú  vajciami (živočíšne bielkoviny), medom (veľa cukru) obsahujú zrnie, pekárenské produkty, orechy, sušené ovocie (sacharidy, tuk). U citlivejších jedincov môžu spôsobiť vážne tráviace problémy.

 

Minerálne bloky – minerálne látky si má  morča dopĺňať z pestrej ponuky zeleniny, takže akékoľvek samostatné podávanie nie je potrebné. Minerálne látky sa vo väčšom množstve usádzajú v ľadvinách a obličkách (vznik kameňov a piesku) z tohto dôvodu nie sú vhodné.

 

 

Látky obsiahnuté v krmivách:

 

všeobecne všetka v krmive obsiahnutá energia sa označuje ako bruttoenergia (hrubá)
nie všetky súčasti krmiva sa dajú úplne stráviť.nestrávené časti krmiva sa
vylúčia trusom, čím telo zbytočne stráca energiu. Energia, zostávajúca v tele
je stráviteľné energia - nettoenergia (čistá).ale aj stráviteľná energia sa úplne
nespotrebuje. ďaľšie straty vznikajú vylúčeným močom a vo forme plynov.
zostávajúca energia sa označuje ako použiteľná .(použitá v metabolizme).
je použitá pre všetky životne dôležité funkcie vo výmene látok.
rozdiel medzi spotrebou a výdajom energie:
dýchanie,krvný obeh, udržovanie teploty, príjem potravy,trávenie, vylučovanie - to je spotreba energie
vývoj, fyz.záťaž, gravidita, laktácia, - to je výdaj energie
alfalfa známa skôr ako lucerna.
Obsahuje: vitamíny - A (retinol),B1 (thiamin),B2 komplex (ribofavin, kyseliny - nikotínová,pantothenová,
listová), B3, B5, B6 (pyridoxin), B12 (cobalamin), C (kys.ascorbová), D (calciferol), E (tokoferol),
H (biotin), K (phyllochinon,menachinon); všetky esenciálne kyseliny
aminokyseliny aminokyseliny pozostávajú z uhlíka,vodíka, kyslíka, dusíka a v niektorých prípadoch síry.Príklady:
arginin, cystin, histidin, isoleucin, lyzín, leucin, methionin, fenylalanin, threonin, tryphtophan,tyrosin.
antioxidanty chránia bunky, zamedzujú v nich pôsobeniu voľných radikálov. Práve v bunkách sa zaznamenáva pohyb
elektrónov a ich obsah. Aj keď sa pri tom zničia zastavia reťazovú reakciu v tele a tým ochránia bunky.
Najdôležitejšie antioxidanty: vit C, vit E, betakaroten
arginin aminokyselina, dôležitá pre rast a vývoj, nedostatok vedie k poruchám vývoja.
biotin vitamiín H biotín patrí do skupiny vitamínov B a je formovaný v prvých líniach črevnej flóry. Hrá dôležitú
úlohu pri výmene látok. Účinkuje ako rastový faktor, ako koenzým v  cykluse citrátov a pri syntéze
mastných kyselín. Blokovanie jeho účinku cez látky viažúceho ho na seba alebo jeho nedostatok
vedie k hypovitaminóze vo forme dermatitít (zápaly pokožky), seborea (nadmerná mastnota pokožky)
B-T kvasnice známe skôr ako krmivo pre kone. obsah: proteiny, tuk, vláknina, popol, vápnik, fosfor,
sodík, vit. A, vit. B1, vit. B2, vit. B6, vit. D3, vit. E, cholinchlorid, niacin, kyselina pantothenová,
kyselina listová, biotin, meď, železo, selén
Kalcium minerálny prvok je potrebný pre stavbu kostí a zubov. K dobrému využitiu vápniku je dôležitý vit.C a
vit. D. ďalej je vápnik dôležitý pri uvoľnovaní hormónov a zúčastňuje sa pri tvorbe mlieka. Vysoký obsah
vápniku vedie k vápenatiu v obličkách, svaloch, močovom mechúre a tým k vzniku močových kameňov a piesku v močových cestách. akútny nedostatok vedie k svalovým kŕčom. chronický
nedostatok vedie k anomáliam zubov.
Kalcium carbonate slúži na spomalenie pri spotrebe vitamínov
Kalcium panthotenat kyselina panthotenová (označovaná aj ako vit. B5). Pomáha pri rozklade sacharidov na glukózu a
rozklade tukov na mastné kyseliny. Podporuje tvorbu acetylcholínu v mozgu.
Cholinchlorid podporuje tvornu acetylcholínu v mozgu. Acetylcholín je jeden z veľa receptorov.
Cystin dôležitý pre vývoj kože a srsti. Nedostatok vedie k  hromadeniu tuku v pečeni, cyrhóze, zápalom
kože, vypadávaniu srsti, náchylnosť k infekciám, anomálie veľkosti hlavy
Železo jeho hlavnou funkciou je viazanie kyslíka na molekuly hemoglobínu v červených krvinkách. Odtiaľ sa
pomocou krvenho obehu roznese do všetkých častí tela.
Bielkoviny pozostávajú z aminokyselín a tie rozlisujeme:oligopeptidy (menej ako 10aminokyselín),
 polypeptidy (10-100 aminokyselín),proteíny (viac ako 100 aminokysleín).potravou prijímané proteíny
sa v črevách rozkladajú na základné prvky, aminokyseliny sa absorbujú a potom sa ponúknu na
ďašiu spotrebu
Lipofilné vitamíny sú to vitamíny rozpustné v tukoch (A,D,E,K), môžu sa ukladať v organizme v určitom objeme. Cez
tráviaci trakt môžu byť prijaté len pomocou tukov.
Kyseline fólová skupinové meno pre rôzne vitamíny B skupiny. Je taktiež produkovaná v tráviacom trakte. Pomáha
pri tvorbe krviniek a slizníc buniek
Voľné radikály sú nestabilné vysoko reaktívne atómy alebo zlúčeniny ktoré jednotlivé elektróny príliš veľa alebo málo
obsadzujú a tie preto kolujú v tele aby ich buď našli a naviazali na seba alebo ich naopak stratili.
Voľný radikál počas organického zlúčenia (napr. nenasýtená mastná kyselina) hľadá svoj chýbajúci
elektrón, buď ho ukradne alebo odpudzuje  a premení sa na nenasýtenú mastnú kyselinu.tieto
opakujúce sa pokusy o premenu vyvolávajú reťazovú reakciu. nenasýtená mastná kyselina nemôže
spĺňať svoje úlohy, napr.byť základom bunkovej membrány. najviac napadnuté voľnými radikálmi
bývajú veľké organické molekuly v bunke (proteiny, enzýmy, bunkové membrány, geno
typ). voľné radikály vznikajú okrem iného aj pri spaľovaní sacharidov v tele. Majú aj ochrannú funkciu
a podporujú telo pri autoimunite, kedy sú bunky napadnuté vírusmi a baktériami. Kým sú bunky chránené
antioxidantmi pôsobia voľné radikály pozitívne. 
Glukóza glukóza (hroznový cukor C6H1206) je hlavný zdroj energie pre všetky bunky živočíšnych organizmov.
Glukóza sa môže do tela dostať z rôznych zdrojov. Nadbytočná energia je ukladané buď vo forme glykogénu
v pečeni alebo svaloch, alebo ako zásoba tuku.
Glykogén je často označovaný ako živočíšny škrob. Pozostáva z dlhého reťazca glukózových jednotiek, ktoré
sú medzi sebou pospájané. Nadbytočná glukóza sa mení na glykogén a ukladá sa vo všetkých bunkách
obzvlášť v svaloch a pečeni. Keď je potrebné tak sa glykogén opäť mení v glukózu. keď sú zasoby
glykogénu malé získava sa glukóza z iných živných látok.
Histidín aminokyselina, hrá dôležitú úlohu pti syntéze krvného farbiva. Je základom kyseliny nukleovej.
Jód je esenciálny stopový prvok. Je dôležitý pre štítnu žľazu a hrá dôležitú úlohu pri syntéze hormónov
štítnej žľazy. Nedostatok týchto hormónov ma negatívny účinok na rast a aj na vývoj embria v gravidite.
Kobalt súčasť vitamína B 12 , podiela sa na vzniku červených krviniek a zúčastňuje sa na aktivovaní enzýmov.
Sacharidy s pomocou kyslíka (aeróbna látková výmena) alebo bez kyslíka (neaeróbna látková výmena) sa odbúravajú
na glukózové jednotky. Pri ich spaľovaní sa v tele uvoľnuje energia, ktorá umožňuje vysoký výkon.
Meď stopý prvok, podieľa sa na tvorbe červeých krviniek a hrá rolu aj pri pigmentovej látkovej výmene.okrem
toho má účinok na funkciu  centrálneho nervového systému.nedostatok môže viesť k zníženiu imunity.
Lucernová múčka sa získava z rastliny Medicago sativa L. (lucerna) a obsahuje relatívne vysoký podiel surovej bielkoviny,
tuku, surovej vlákniny, popola, vápniku, fosforu, magnézia, draslíka, sodíka a karoténu. 
Lyzín aminokyselina - ovplyvňuje vývoj chrupaviek, produkciu mlieka, rast. Pri nedostatku dochádza k
anomáliam kostry, trpasličiemu vzrastu, degenerácie svalov, ubúdanie epifízy.
   
   
Magnézium je potrebný pri raste kostí a pri svalovej výmene látok.je potrebný pre činnosť veľa enzýmov
   
   
Mangán esenciálny stopový prvok, dôležitý pre rast kostí, taknivá chrupaviek a pre vznik enzýmov. Napr.
glykozyltransferáza,argináza, enzým pankreasu. Okrem toho je zodpovedný za syntézu a uvoľňovanie
inzulínu a produkciu melanínu a dopamínu. Zodpovedá za využitie vitamínu B1.
   
   
Metionín aminokyselina, dôležitá pri ochrane pečene, tvorbu krvy a tvorbu svalovej hmoty, raste srtsi a celkový
fyzický rast. Nedostatok sa prejavuje stukovatením pečene, nekrózou pečene, zmenšením svalovej hmoty,
nízkymi hodnotami lecitínu, zlá kvalita srsti, málokrvnosť.
Minerálne látky Dôležité minerálne látky a stopové prvky:
Vápnik, horčík, fosfor, draslík, chlorid, sodík, bór, kremík, kobalt, zinok
Nadbytočné minerály sa vo veľkej miere vylúčie obličkami, preto pri predávkovaní vznikajú problémy
práve s ľadvinami. Je treba dávať pozor na pomer horčíka, vápnika a fosforu - musí byť 4:2:1, inak môže
nastať problám s látkoveu premenou.
Sodík Aktivuje rôzne ekzýmy a je dôležitý pri hydratácii organizmu. Ovplyvnúje dráždivosť svalov a nervov
Niacin Vitamín skupiny B, kedysi označovaný aj ako vitamín B3. je to hromadné označenie pre amid kyseliny
nikotínovej a kyseliny nikotínovej ako aj enzýmov NAD (nicotinamid-dinucleotid-fosfát) a NADP . Hrá
dôležitú fukciu pri premene bielkovín, tuku a sacharidov a tým tvorbe energie. súčastňuje sa dôležitých
enzymatických procesov a pôsobí antioxidantne. je dôležitý pre regeneráciu kože, svalov,nervov,DNA. 
Fenylalanín Aminokyselina, dôležitá pre vznik pigmetnu,krvy,hormónov adrenalínu,l-thyroxinu. Nedostatok vedie
k poruchám pigmentu, štítnej žľazy a nadobličiek.
Fosfor Dostáva sa do tela ako fosfát a pomáha pri látkovej výmene.spolu s vápnikom je vo forme hydroxyapatitu
v kostiach a zuboch.
Bielkoviny sú zodpovedné sa zúdržnosť telovej hmoty a za vznik tkanív napr. pri vývoji alebo reprodukcii.
Skladajú sa z veľkého počtu samostaných stavebných jednotiek - aminokyselín. Málo biekovín
v strave znižuje príjem vápniku a fosforu.
Popol Obsahuje minerály a stopové prvky a tiež nečistoty ako hlinu a piesok
Vláknina Celulóza, lignín, pentosan
rozpustná vláknina - fermentácia cez baktérie hrubého čreva pri ktorej vznikajú masné kyseliny, čo
vedie k poklesu ph v hrubom čreve.
Nerozpustná vláknina - zmenšuje laxatívny účinok baktérii, predchádza zápche, redukuje príjem amoniaku.
je nevyhnutnou súčasťou stravy.rastliny obsahujú stráviteľnú aj nestráviteľnú vlákinu. Nestráviteľná
časť slúži ako balastná látka a umozňuje ´daľší pohyb stravy cez črevo. K rozkladaniu stráviteľnej
časti sú potrebné baktérie. Pri činčách (morčataách) vznikajú pri bakeriálnej fermentácii mastné kyseliny
kyselina octová,  propionová a butánová.súčasne vznikne bakteriálny polysacharid ktorý je zvieraťu
k dispozícii.
Timotejka lúčna tráva. vysoký obsah vlákniny (34,1%) a nízky obsah proteínov
Tuk pozostáva z triglycerínu, fosforečnanu,karotín, éterické oleje, organické kyseliny
Selén esenciálny stopový prvok hrá dôležitú úlohu pri detoxikácii tela.je pevne viazaný na enzým
glutathionperoxid.
Trypthophan aminokyselina, dôležitá pre produkciu mlieka, rozmnožovanie, oči a srsť. Nedostatok vedie k zastaveniu
rastu, vypadávaniu srsti, očné zmeny (katarakt), strata semenníkov, neplodnosť, hnačka,narušenie
zubnej skloviny.
Tyrozín aminokyslina, podporuje funkciu nadoobličiek, štítnej žľazy,žliaz
Vitamín A retinoid, rozpustný  tukoch.veľa vit.A môže poškodiť pečeň, preto jeho obsah v krmive nesmie byť veľký.
Vit.A je obsiahnutý v mrkvve a veľa druhov zeleniny.
VitamínB1 Thiamín, zodpovedá zato že sa v tele strava zmení na energiu, má funkciu v nervovom systéme.
Nedostatok vedie k pokriveniu.
Vitmín B2 Riboflavín, je to komplex viacerých vitamínov: riboflavín, kyselina fólová, niacin, kys.panthoténová.
Ako koenzýmy pomáhajú tieto vitamíny pri energetickej a bielkovinovej výmene látok. V nervovom
systéme kontorlujú určité hormóny.
Vitamín B6 Pyridoxín, aktivuje aminokyseliny ktoré s pomocou vit.B6 vytvárajú telu vlastné bielkoviny. Ovplyvňuje
zrážanie krvy a podporuje imunitný systém.
Vitamín B12 Cobalamím, dôležitý pre vznik červených krviniek, nervový systém, výmena bielych krviniek. Pomáha
homocysteínu zmeniť sa v metionín. K syntéze vit.B12 sú potrebné aminokyseliny metionín a lyzín.
Vitamín C Antioxidant, pre ľudí,ľudoopov a morčatá je potrebný, lebo ho v biosyntéze v priebehu evolúcie stratili.
Ostatné zvieratá si dokážu vit.C vytvoriť samé. Pôsobí ako koenzým v zuboch, ďasnách,kostiach.
Vitamín D3/D2 Vit.D3-cholecalciferol, tvorí sa pri pôsobení Uv lúčov a pomocou oxidácie sa dostáva do pečene a nadobličiek
vo forme 1,25 DHCC. Okrem fyziologickej produkcie v koži pôsobí spolu so stravou ako liek.
Prevyšuje v živočíšnych tukových tkanivách a pečeňovom oleji u rýb.
Vit.D2 - ergocalciferol, pochádza z rastlín, účinok je rovnaký ako u vit.D3
Vit.D sa ukladá v tukových tkanivách až do látkovej premeny.pôsobí pri delení kmeňových buniek
v kostiach a pri látkvej výmene vápniku a fosfátu.vytvárajú sa z neho steroídové hormóny.
Vitamín E tokoferol,antioxidant, hrá dôležitú rolu pri premene tukov. Tukové zásoby, membránový tuk a tukové
proteíny sa rozkladajú prostredníctvom lipidperoxidácie.podporuje premenu bielkovín a zabraňuje
aglutinácii krvných doštičiek. Nedostatok vedie k sterilite, k porucham plodu a narodením mŕtveho
plodu.
Vitamín K pochádza zo všetkýh zelených rastlín, vytvára sa v čreve. Spolu s proteínmy a vápnikom sa podieľa
na stavbe kostí. Vit. K1 a K2 sú rozpustné v tukoch.nedostatok je len vzácne,napr.
pri chorobe alebo braní atb, inak nie je možný
Vitamín K3 menadion (menadionnatriumbisulfit), je rozpustný vo vode. V ľudskej strave je zakázaný kôli silným
vedľajším účinkom, ktoré môžu viesť k smrti. V strave zvierat ale takéto ohrozenie neplatí.
Vo vode rozpustné vitamíny vit. C, B-komplex sa nedokážu ukladať do zásob v tele, preto je potrebný ich prísun.
Celulóza je rastlinný sacharid. Pozostáva z glukózových jednotiek ktoré su štruktúrovo viazané
nerozpustné sacharidy - Vláknina  = celulóza,hemicelulóza
Celulóza - beta glykozid sa spojí do do glukózpvej molekuly. Celulóza je stavebná jednotka bunkových
stien
Hemicelulóza - okrem glukózy obsahuje aj pentosan a hexosan a je základom dreva.
Pektín - kyselina polygalaktúrová, nachádza sa v zelenom krmive, je dôležitý pri hydratácii.
lignín - súčasť dreva,  nerozpustný vo vode
Kaučuk - patrí k polysacharidom, má dietetický účinok
Zinok dôležitý pre imunitný systém a pre chuťové bunky

 
 
 

Odchov mláďat

 

Občas sa môže stať že z nejakého dôvodu  malé morčiatka nemajú prirodzené mlieko (úhyn samice, zavrhnutie mláďaťa, nemá mlieko...) , v takomto prípade máme len 2 možnosti: buď nájdeme náhradnú samicu, čo malé odchová alebo sa pokúsime malé odchovať.

 

Morčiatka sa rodia ako plne vyvinuté, osrstené, vidia. Nie sú však schopné udržovať a regulovať si samé teplotu, preto je potrebné držať ich v teple (termofor, vyhrievacia podložka...) Už po pár hodinách ochutnávajú jedlo dospelých. Už 3 dni staré morčiatka dokážu prežiť bez mliečka, ale v každom prípade sa odporúča minimálne prvý týžden života morčiatka dokrmovať. Musíme zabezpečiť mlieko, ktoré sa obsahom živín čo najviac podobá mlieku samice ( 4% tuku, 3% laktózy, 8% bielkovín), samozrejmosťou je neustále seno. Tieto hodnoty spĺňa napr. kozie mlieko. Ak nemáme možnosť zohnať kozie tak musíme zohnať mlieko pre mačiatka (whiskas, gimborn, beaphar, royal canin...). Ak z nejakého dôvodu nemôžeme zohnať mačacie mlieko, môžeme použiť nesladené kondenzované mlieko light (tatra mlieko) zriedené s vodou resp. harmančekovým, fenyklovým čajom v pomere 1:1.

Kŕmime každé 2-3 hodiny v množstve do 3ml (vzhľadom na obsah žalúdku). Na kŕmenie používane tenkú inj. striekačku (bez ihly samozrejme), resp. kvapátko špeciálne na dokrmovanie malých zvierat. Teplota by mala byť vlažná, ani teplá ani studená. Pri kŕmení mláďatko NIKDY neobraciame „na miminko“ a nevmačkávame mliečko do tlamičky násilím, môže vniknúť do pľúc a spôsobiť ich zápal, v horšom prípade zadusenie.

 

Po kŕmení musíme masírovať bruško v oblasti genitálii (najlepšie namočenou vatou - simulácia jazyku samičky) aby sa morčiatko vymočilo a vylúčilo trus.

 

Morčiatka staré aspoň týždeň môžeme pomaly učiť na pevnú stravu. Vyberáme najľahšie stráviteľné druhy zeleniny (mrkva, petržlen, fenikel..) vyhýbame sa akejkoľvek zelenine  a ovocí z ktorého nafukuje (kapusta, šalát, jablká..) Vhodné je tiež podávať čerstvú trávu

ak máme tú možnosť .

Pri malých morčiatkach je samozrejmosťou kvalitná junior zmeska (ideálne používať králičie junior zmesky – Beaphare Care+, KIKI )

 

 

Hnačka  – u malých morčiatok veľmi nebezpečné, treba okamžite podať probiotiká (hylak, benefibra, bio lapis..) a kontaktovať veterinára.

 

Zápcha – najlepšie je donútiť morčiatko k pohybu, masírovať bruško (aby sa zvýšila črevná peristaltika), prípadne podať trochu olivového oleja.

 

Nafúknutie – treba OKAMŽITE vyhľadať veterinára aby podal lieky (Tympanol), ak to nie je možné pomáha feniklový detský čaj a kmínový odvar (kmín zalejeme vriacou vodou a necháme vychladnúť)

 

 

 

 

 

Zákaz kopírovania a používania textu, alebo časti textu bez súhlasu autoriek!!!!!!!!!!

 

Vypracované pre stránku kralici.cz!

 

 

Copyright  © 21.09. 2009

Autor: Eva Šimšálková, Renata Corsano, Martina Habartová 

 

 

Zdroj:

 

www.diebrain.de

www.tatti.info

www.practical-pet-care.com

 

Medical and veterinary entimology - Gary Mullen, Lance Durden

Textbook of rabbit medicine - Francez H. Brown

The guinea pig handbook - S.L. Vanderlip

 

 

 

TOPlist